Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Keserédes kuglóf

Keserédes kuglóf

›
Keserédes kuglóf

2007/10/26 : chilii Szólj hozzá!
Amióta rátaláltam Melange blogjára, azóta figyeltem egyre fokozódó kíváncsisággal, hogy vajon sikerül-e a kvzó projekt. Augusztus végén aztán felpörögtek az események és szeptemberben már arról szóltak a hírek itt is meg ott is, hogy bizony elkészült a mű, és ahogy látom, az alkotó azóta sem pihen. Az elmúlt héten végre nekem is sikerült személyes tapasztalatokat és csokikat gyűjtenem a Keserédesben.


Nos minden nagyon szep, minden nagyon jo, mindennel meg vagyok elegedve! Mind a kávé, mind pedig a bonbonkóstoló nagyon finom volt, jól esett egy kicsit megpihenni itt, útban a pályaudvar felé. Először arra gondoltam, hogy lefotózom a zsákmányt, de tekintve, hogy abból már a Mikulás puttonyába is fog jutni egy kevéske, inkább nem teszem közszemlére a fogást.

Közszemlére kerül azonban az ajándék csokicseppekből sütött kuglófom, amit egyszerűen csak Keserédes kuglóf névre kereszteltem. Mondhatnám, hogy a csoki édessége és a narancshéj kesernyéssége találkozott ebben a sütiben, de még szebb, ha úgy fogalmazok az étcsoki és a narancshéj kesernyésségét (mert ugye az étcsokit hívják keserű csokinak is) édesítette meg Melangék kedvessége.

Figyelembe véve, hogy rontás esetén csak igen körülményesen tudnám megismételni a kísérletet, nem bíztam semmit sem a véletlenre, és egy jól bevált egyensúly sütemény receptet fejlesztettem keserédessé. Ezeknek az egyensúly sütiknek a lényege a nevükben rejlik, lényegük, hogy az alap hozzávalókból (vaj, cukor, liszt, tojás) azonos mennyiségre van szükségünk. Mivel ez egy kevert tészta, nagyon fontos, hogy az elején a szobahőmérsékletű vajat kellőképpen habosra keverjük ki, és ez a dolog bizony még robotgéppel is legalább 6-8 perc, ez alatt nem lehet kellő eredményt elérni.


Hozzávalók: 25 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, 25 dkg tojás (ez mérettől függően kb. 4-5 db, egészben teszem őket a mérlegre), 25 dkg liszt, 1 csipet só, 1 púpozott teáskanál sütőpor, ½ narancs reszelt héja (ha az egészet belereszelném, akkor túlságosan elnyomná a többi ízt), 10 dkg csokoládécsepp, 5 dkg kandírozott narancshéj.


Ügymenet: tekintve, hogy én egy Bosch Mum robotgép rendkívül elégedett gazdája vagyok (hatodik éve) először bedobtam a vajat a gép táljába, majd elindítottam a keverést a legmagasabb fokozaton. Amíg a gép dolgozott, addig volt időm kimérni a többi hozzávalót, alaposan kikenni és kilisztezni a kuglófformát, szétválasztani a tojásokat, és begyújtani a sütőt 200 C fokra.

A szükséges 6-8 perc elteltével hozzáadtam a vajhoz a cukor 2/3 részét, a reszelt narancshéjat, majd némi keverés után egyesével a tojások sárgáját. Ezekkel is jól eldolgoztam a masszát. Utánna beleszitáltam a sütőporral elkevert lisztet, a sót és az időközben teljesítési segédem által kemény habbá vert tojásfehérje 1/3 részét, ezzel is kevertem még egy rövid ideig, közepes fokozaton. Ekkor végleg leállítottam a gépet, és a maradék tojásfehérje habot, valamint a csokicseppeket és az apróra vágott kandírozott narancshéjat már nagyon óvatosan, kézzel, egy lapátkanál segítségével kevertem bele a masszába. Minél kevésbé gyötörjük meg a tojáshabot, annál több levegő marad benne a tésztában, és annál könnyebb lesz a kész süti.

A masszát végül beleöntöttem a kuglófformába és az előmelegített sütőben, kb. 1 órán keresztül sütöttem, a végén tűpróbával ellenőriztem, hogy valóban elkészült-e. Pár perc pihentetés után rácsra borítottam, és hagytam kihűlni.

Csak azért, hogy tovább fokozzam az élvezeteket, a gőz fölött megolvasztottam egy tábla étcsokit és rákentem a kihűlt kuglófra. Kismókusok reggelire teával, nagymókusok uzsonnára kávéval fogyaszthatják. Esetleg el tudnám képzelni egy kis vajjal és plusz narancslekvárral is, ez esetben nem biztos, hogy a csokimázhoz ragaszkodnék.

Nos remélem, hogy sikerült felkeltenem a nagyérdemű érdeklődését a süthető csokoládécseppek és főleg a Keserédes iránt, csak azt kérném, hogy hagyjanak nekem belőle egy kicsit legközelebbre is, mert sajna a chilis Zotter csokit azt pont megette előlem a T. nagyérdemű :). A fotóért pedig elnézést kérek, nem sikerült túl jól, de a nap egy ideje nem süt be a konyhába, így aztán elég nehézkes a dolog.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone
  • Fetás brokkoli fasírt Fetás brokkoli fasírt
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu
  • Sárgarépa krémleves fokhagymás krutonnal Sárgarépa krémleves fokhagymás krutonnal

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr383424425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard