Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Bejgli felfújt, avagy az újra hasznosítás receptje

Bejgli felfújt, avagy az újra hasznosítás receptje

›
Bejgli felfújt, avagy az újra hasznosítás receptje

2007/12/27 : chilii Szólj hozzá!

Következzék hát a bejgli felfújt igaz története! A történet teljes megismeréséhez igen messzire kell visszanyúlnunk az időben, igen-igen régi karácsonyokat kell felelevenítenünk.

Az ugyanis úgy volt, hogy csekély értelmű medvebocs koromban én bizony nem nagyon tudtam, hogy milyen is az igazi bejgli. Volt valami mákos meg diós dolog, de igazán nem rajongtam érte. Az volt a helyzet, hogy nagyon szárazak voltak ezek a sütik, és bizony karácsony másnapján már igencsak fegyverviselési engedélyhez kellett volna kötni a bevetésüket, olyan kemények voltak. Ilyesmit azonban nem nagyon lehetett anyu tudomására hozni, így hát apu szorgalmasan igyekezett legyűrni a bejgliket a családi béke megőrzése érdekében, de egyszer nála is elfogyott a türelem.

Akkoriban, amikor a karácsony nekem még a téli szünet idejére esett, nagyon szerettem apuval kettesben kimenni a telekre, meglátogatni a kutyusokat. Ilyenkor ketten mentünk, és finom hurkával leptük meg az ebeket (akkoriban a hurka olcsó hentesáru volt, a blökik meg imádták, úgyhogy karácsonyra mindig vettünk nekik pár szálat, mert nekik is jár meglepi) . Akkor volt a legjobb, amikor hó is esett, ezekre a karácsonyi sétákra emlékszem legszívesebben a gyermekkoromból.

 Szóval egy ilyen havas karácsony utáni délután, hazafelé igyekeztünk a kutya etetésből, és jó sokat kellett várni a buszra. A buszmegállóban ácsorogva kezdtünk el azon töprengeni, hogy mit is kellene kezdeni azzal a fél tonna száraz diós meg mákos bejglivel, mert kidobni mégsem kéne, megenni viszont lehetetlen. Arra már nem emlékszem melyikünké volt az ötlet, de arra igen, hogy mire haza értünk már kész volt a terv! BEJGLI FELFÚJT!!! Hozzá is láttunk a megvalósításhoz, és bizony mondhatom, hogy a bejgli felfújt hatalmas siker volt, igen gyorsan elfogyott. Azóta persze kiderült, hogy jóanyám akkoriban nem főzte meg a tölteléket, hanem csak összekeverte a diót/mákot a porcukorral, és a cukor kiszívta a nedvességet a tésztából, ezért lett olyan hamar száraz és kemény (mentségére legyen mondva, hogy szegénynek nem volt kitől megtanulni a bejgli készítés titkait).

És bár nem feltételezem, hogy egyetlen gasztroblogger is ehetetlen bejglit követne el, az azonban mindenkinél előfordulhat, hogy az ajándék bejglik feltorlódnak, így ezúton közzé teszem a bejgli újrahasznosításának fortélyát.

Hozzávalók: diós vagy mákos bejgli (vegyesen még job), 1 liter tej, 4 tojás, 5 dkg vaj, 1/2 rúd vanília, 2 evőkanál sárgabarack lekvár, 2 alma, ízlés szerint fahéj.

Ügymenet: 4 dl tejet felforralunk a felhasított vanília rúddal. Amíg a tej melegszik, addig egy tűzálló tálat (mi a római cseréptálat használtuk) kivajazunk, és a felszeletelt bejglit elrendezzük benne (mondjuk max 2 rétegben). A felforrt tejet a bejglire öntjük, és kicsit állni hagyjuk, hogy jól beigya a tejet. A maradék tejet a 4 tojás sárgájával (és esetleg egy kis cukorral, bár a bejgli tartalmaz cukrot) elkeverjük, és a bejglire öntjük. A maradék vajat a tetejére vagdossuk, megszórjuk fahéjjal és ráreszeljük az almákat. Lefedve kb. 40 percig sütjük (római tál esetében hideg sütőbe tesszük, majd kb. negyed órán át melegítjük, és csak ezután kapcsoljuk a sütőt 180 C fokra, nehogy kárt tegyünk az edényben). Amikor már csak pár perc van hátra a tojások fehérjét kemény habbá verjük a baracklekvárral. Kivesszük az edényt a sütőből, a habot a bejgli tetejére halmozzuk, és fedő nélkül további 15 percig sütjük.

És hogy hogyan emlékszem erre a receptre ilyen pontosan??? Nos nem azért mert anyu azóta sem tanult volna meg igazi bejglit sütni, (SŐT! azóta igazi bejglimesterré gyúrta fel magát), hanem azért mert arra biztosan emlékszem, hogy a cseréptálhoz kapott receptfüzet Kifli felfújt receptjét vetettük be, csak épp kifli, dió és mazsola helyett a bejglit fújtuk fel. Az eredeti receptben (ha valaki kipróbálná) 10 db kifli, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 5 dkg mazsola és reszelt citromhéj szerepelt. 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Babsaláta szárzellerrel Babsaláta szárzellerrel

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr133424411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard