Duplacsokis muffin

Duplacsokis muffin

Duplacsokis muffin

Ezt a receptet Pandustól kaptam, egyébként a Spektrum tévén most futó új Nigella sorozatból való. Eredetileg csokoládé pasztilla szerepelt a hozzávalók között, de miután csokoládé pontok és pöttyök tekintetében az ellátottság jottányit sem változott itt, az észak-magyarországi végeken, apróra (tényleg apróra kell!!!) vágtam másfél tábla Tibi csokit. Elkészítése egyébként a szokásos.

Kep_479.jpg

Száraz hozzávalók: 25dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 17,5dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 15dkg étcsoki, ezeket egy tálban összekevertem.

Folyékony hozzávalók: 2,5dl tej, 0,8dl olaj, 1 teáskanál vaniliakivonat (mondjuk én ebből sem állok jól), 1 tojás, ezeket egy másik tálban kevertem össze.

A két tál tartamát egy kanállal gyorsan összekevertem, majd a papírkapszlival (valaki mondjon már egy másik szót a kapszli helyett, mert ez olyan ronda) bélelt muffintepsibe adagoltam*. Sütés: 180C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc.

* kipróbáltam a fagylaltos kanállal történő adagolást, ami bejött, viszont ahogy adagoltam, nekem soknak tűnt a mennyiség. Ezért gyorsan kikentem 2 kis kerámia formát is, így 14 sütim lett. A sütik sülés közben eléggé megnőttek, úgyhogy nem bántam mag, hogy nem tömtem túl a mélyedéseket. Akinek esetleg nincs ilyen kis méretű (egyébként IKEÁs) formája, az használhat cappuccino-s csészét.

Narancsos-mandulás torta

Narancsos-mandulás torta

Narancsos-mandulás torta

Új könyveim közül elsőként a 101 torta és sütemény című remekből próbáltam ki egy receptet, szülinapi tortaként. Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető és nagyon finom sütemény, bár a könyvben megadott utasításban nem bíztam 100%-ig (borítsunk minden hozzávalót a robotgépbe és 10 másodperc alatt keverjük simára), én inkább a hagyományos kevert tészta készítési módszert választottam. Az eredménnyel minden kedves vendégem 100%-ig elégedett volt! Mivel a narancsot nem kellett előtte megfőzni, a süti nem lett keserű.

Kep_469.jpg

Hozzávalók: 1 közepes  narancs, 175g puha vaj, 175g világos, nyers nádcukor, 3 tojás, 175g liszt, 1 tk sütőpor, ½ tk szódabikarbóna, 50g őrölt mandula, porcukor a tetejére.


Ügymenet: a narancsot meghámoztam, és a héjáról éles késsel eltávolítottam a vastag fehér részt. Ezután az egész gyümölcsöt betettem a turmixba és pépesítettem. (ez akkor is az első lépés, ha valaki a fent említett 10 másodperces módszert választja)

A vajat a cukorral habosra kevertem, majd a tojásokat egyesével beledolgoztam. Belekevertem a pépesített narancsot, majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, őrölt mandulát. Sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformában öntöttem a kész masszát. 180C fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 percig sült (tűpróba!!!)

süti beállítások módosítása