Mákos kuglóf

Mákos kuglóf

Mákos kuglóf

Annak idején, amikor már megtanultunk olvasni, a tanító nénik elvittek minket látogatóba a városi könyvtárba. A kirándulás elég hangulatosra sikeredett, a mai napig emlékszem arra, ahogy a gyermekkönyvtárban ücsörgünk törökülésben a szőnyegen és valaki a Bóbitát meséli.

Vigyázat! Tömény csoki!

Vigyázat! Tömény csoki!

Vigyázat! Tömény csoki!

Nálam is megkezdődött a hangolódás még ha az időjárás nem is kedvez túlságosan (momentán az eső szakad, minden vizes és sáros, beleértve a hat hónapos pulit is). Első nekifutásra rögtön belevágtam a trüffel készítésbe, így aztán ha nagyon elfáradnék a karácsonyi előkészületekbe, csak gyorsan bekapok egy ilyen kis energiabombát (vagy kettőt), meg hát este is jólesik a fotelban űcsörögve majszolgatni.

Az idén kitaláltam egy új módszert (valószínűleg persze nem a spanyolviaszt találtam fel, csupán nekem új a dolog), ami t3v tavalyi ötletén alapszik, miszerint is ahelyett, hogy nyakig csokisak lennénk formázás közben, egy  nyomózsák segítségével rögtön a papírkapszlikba ügyeskedjük a masszát. Ezt az eljárást toldottam meg azzal, hogy előbb kis csokikelyheket gyártottam.

bonbon.jpg

Hozzávalók kb. 30-35 db trüffelhez: 250 g étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalommal), 55 g vaj, 160 ml tejszín. A kosárkához: 2 tábla étcsokoládé. Továbbá:  meglepetés töltelék: nálam durvára vágott pörkölt mogyoró, mandula, cukrozott gyömbér, kandírozott narancshéj és egy kis pálinkával bolondított apróra vágott aszalt sárgabarack került felváltva a kosárkákba.  

Gőz fölött óvatosan megolvasztottam 1 tábla Tibi étcsokit, és egy tiszta (másra nem használt) vékony ecset segítségével "kikentem" a kapszlikat a csokival. A prototípus tesztelése során kiderült, hogy a csoki 1 rétegben túlságosan vékonyka, így hámozás közben összeroppan, úgyhogy további tábla csoki került a gőzre. Annak érdekében, hogy a csoki ne kössön vissza a tálba, a vizes lábaskát alatta hagytam, így folyamatosan tudtam dolgozni. Az elkészült "kelyheket" hidegre tettem, hogy szépen megszilárduljanak.

Az utóbbi időkben nagyon népszerű tevékenység lett hazánkban az otthoni bonbon készítés, ennek megfelelően rengeteg recept van forgalomban. Az én választásom gondos mérlegelés után Dona Hay receptjére esett az Ízvarázsból. Gőz felett megolvasztottam a csokit és a vajat, majd több részletben, alaposan eldolgozva adagoltam hozzá a tejszínt. Egy szögletes jénai tálba öntöttem a masszát vékony rétegben. Megvártam amíg kihűlt, de még nem szilárdult meg teljesen, és nyomózsákba töltöttem, majd a meglepetéssel bélelt csokikapszlikba nyomtam.
 

süti beállítások módosítása