Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Eperfagylalt

Eperfagylalt

›
Eperfagylalt

2008/4/09 : chilii Szólj hozzá!

Eperfagyi, eperfagyi hű de finom, édes is meg hűvös is az ajkaimon…..
 Remélem másoknak is ismerős ez a régi gyermekkorombeli dalocska, és nem én vagyok az egyetlen dinoszaurusz korabeli őskövület aki emlékszik rá!

Kicsit bajban vagyok én az eperrel, mert az eper nálam az, ami a kertben terem, méghozzá a saját kertben. Én nem eszem meg semmilyen epres dolgot, sem epres joghurtot, sem epres csokit, sem bolti eperfagyit, sem epres akármit, nekem az eper az eper és kész! Nem tudom miért is van ez így, mert pl. a málnás joghurtot megeszem, de az epreset azt nem! És ez már azelőtt is így volt, mielőtt tudomást szereztem volna arról a nem is olyan apró, sőt egyáltalán nem elhanyagolható tényről, miszerint is az élelmiszeripar fűrészporból nyeri az eperaromát!

 Szóval eper! Nos decemberben nem hagyom magam, sőt még januárban sem tudnak elcsábítani holmi messzi országból érkező dobozos műeprek, de így április táján már elég nehéz ellenállni a csábításnak! Így történhetett, hogy két dobozka valódi, hamisítatlan spanyol műeper ugrott be a kosaramban péntek délután. Nos ezek az eprek felettébb, sőt gyanúsan illatoztak, de azért az ízük az még nem az igazi, ennél fogva éreztem, hogy némi segítségre van szükségük. És valljuk be, Nigella klasszikus eperfagyi receptje a létező legjobb dolog, ami egy doboz eperrel történhet! Az eredeti recept 10-12 adagra íródott, így hát tekintettel a fagylaltgépem kapacitására és a családom létszámára (habár valószínűleg ebből a fagyiból bármennyi elfogyna, de azért nem árt vigyázni a vonalakra is) megfeleztem a hozzávalók mennyiségét.

eperfagyi.jpg

Hozzávalók: 80 g és még 2 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, 250 ml tej, 250 ml tejszín, 5 tojássárgája, 250 g eper, 2 evőkanál citromlé. További eper a tálaláshoz.

Ügymenet: A tejet és a tejszínt a hosszában kettéhasított vaníliarúddal addig melegítettem, amíg épp nem forrt fel. Ekkor levettem a tűzről, és állni hagytam kb. 20 percig. A tojássárgájákat egy tálban habosra kevertem a cukorral, majd a tejszínes tejet - amelyből a vaníliarúdat időközben kihalásztam - folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem. Kimostam a tejforraló edényt, visszaöntöttem bele a keveréket, majd állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főztem. Műanyag dobozban pihentettem egy éjszakán át a hűtőben. Reggel megpucoltam az epret, nagyjából felaprítottam, rászórtam 2 kanál cukrot és félretettem, hogy jól összeérjen. Amikor már nem bírtam tovább várni, géppel pürésítettem az epret, kihalásztam a hűtőből a vaníliás krémet, összekevertem az eperpürével, ízesítettem 2 kanál citromlével, és betöltöttem a fagyigépbe. Kb. 20 perc múlva fagyiskanállal kiporcióztam, és nyammm, nyammm, nyammm. Ja még egy kis plusz epret is halmoztam rá dekoráció gyanánt.

Pontosan lemértem egy normál méretű kanállal, a fenti mennyiségből 20 gombóc fagyi lett (nem számítva azt a jelentéktelen mennyiséget, amit menet közben elnyalogattam:)

Mind Nigella Egész évben nyári ízek című könyve, mind a projekthez használt duplafalú tejforraló edényzet Kriszitna barátnőm ajándéka. Sőt ha jobban belegondolok, a fagylaltos kanál is!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Rösti Rösti
  • Sertéshús gesztenyével Sertéshús gesztenyével
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr33424399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard