Nos be kell vallanom, hogy Ízbolygó rátapintott a gyengémre. Nem emlékszem pontosan hogyan kezdődött, de mára teljesen túró függővé váltam. Pedig én nem túrórudin nőttem fel, sőt ha jól emlékszem, egész kis koromban az még nem is létezett. Mégis a túró szép lassan behálózott és alattomos módon rabul ejtett.
Imádok én mindent a mi túrós, kezdve a túrós csuszától, a sztrapacskán át, a túróval töltött zsemlén keresztül Cserke ricottás csigáiig (beleértve a túrós palacsintát, a túrós barátfülét, a túrótortát, a túrós rétest, valamint nem elfelejtve a túrós-olajos tésztából készülő mazsolás csigákat sem). Mindegy nekem csak túró legyen.
Bár ez az addikció nem ártalmas az egészségre, a kilóim számára nézve azonban meglehetősen veszélyes, mert hát túrós csusza nélkül élni lehet, de minek???
Mostanában, amikor fogynom kellene, különösen kínzó a probléma. Szerencsémre azonban már létezik zsírszegény túró, és nemrég azt is felfedeztem, hogy kapható tönköly búzadara is, ami állítólag roppant egészséges. Innen már csak egy lépés volt hátra a fitness gombócig. Történetesen a pirított zsemlemorzsát kellett kihagynom, annak érdekében, hogy néhány apróbb gombóckát lelkifurdalás nélkül eltüntethessek. Tudom én, hogy a mák sem teljesen ártatlan, viszont nem kell hozzáadott zsiradékon pirítgatni, valamint egész keveset hintettem belőle a gombóckáimra. (megjegyzendő, hogy ha a gombócokat teljesen beleforgatjuk a darált mákba, akkor a gombócok úgy fognak kinézni, mint a brikettek, bár az első falat után senki sem fog tiltakozni)
Mostanában, amikor fogynom kellene, különösen kínzó a probléma. Szerencsémre azonban már létezik zsírszegény túró, és nemrég azt is felfedeztem, hogy kapható tönköly búzadara is, ami állítólag roppant egészséges. Innen már csak egy lépés volt hátra a fitness gombócig. Történetesen a pirított zsemlemorzsát kellett kihagynom, annak érdekében, hogy néhány apróbb gombóckát lelkifurdalás nélkül eltüntethessek. Tudom én, hogy a mák sem teljesen ártatlan, viszont nem kell hozzáadott zsiradékon pirítgatni, valamint egész keveset hintettem belőle a gombóckáimra. (megjegyzendő, hogy ha a gombócokat teljesen beleforgatjuk a darált mákba, akkor a gombócok úgy fognak kinézni, mint a brikettek, bár az első falat után senki sem fog tiltakozni)

Hozzávalók: 500 g zsírszegény túró, 200 ml tönköly búzadara, 4 egész tojás, 1 csipet só, továbbá darált, enyhén cukrozott mák és tejföl a tálaláshoz.
Ügymenet: A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozom, majd beteszem a hűtőszekrénybe fél napra pihenni. Vizes kézzel gombócokat formázok a masszából, és enyhén sós vízben kifőzöm őket. Legalább 5 percig kell főzni őket, miután feljöttek a víz tetejére. Közben egy lábasban egész kevés vajat olvasztok, és erre szedem ki a gombócokat a fazékból. Óvatosan körbeforgatom őket a vajon, és már mehetnek is a tányérra. Darált mákkal és tejföllel tálalom.