Úgy gondoltam, hogy mielőtt még ideérnének Cserke lefogyni való kilói, még gyorsan kirúgok a hámból! Valamiért napok óta valami grillázsosra vágytam. Rémlik, hogy valamelyik főzős műsorban láttam, vagy inkább csak hallottam a grillázst, de nem emlékszem igazán, még arra sem, hogy mi készült belőle. Valószínűleg háttértévézést folytattam (takarítás közben be szoktam kapcsolni) és csak a grillázs szó fészkelte be magát az agyamba, de ez elől aztán már nem volt menekvés. Szombat reggel még kellemesen langyosan találtam a cserépkályhát, így rögtön tudtam, hogy itt bizony kelt tészta lesz! Az hogy csiga, innentől már nem volt kérdés.

Ügymenet: a lisztet a dagasztógép táljába szitáltam. A közepében kialakított mélyedésbe szórtam az élesztőt, a 2 tk cukrot és ráöntöttem a fél deci langyos tejet. Letakarva langyos helyen 15 percig pihentettem (vagy ameddig az élesztő láthatóan fel nem fut). Ekkor hozzá adtam a többi cukrot, az enyhén felvert tojásokat, a puha vajat és elindítottam a gépet. Annyi tejet öntöttem még hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjak (még kb. fél-egy decit, apránként). A kidolgozott tésztát ismét letakarva langyos, huzatmentes helyre tettem és kb. egy órán át pihentettem.
Amíg a tészta nődögélt én elkészítettem a grillázst. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a karamell készítése az egyik legveszélyesebb konyhai feladat, a gyermeket és kisállatokat ezen a ponton távolítsuk el a konyhából!!! A karamellnél kevés dolog okoz fájóbb égési sérülést.
Ha a kellő óvintézkedéseket megtettük, akkor hozzá is láthatunk a feladathoz. Én most mogyoróval készítettem, tekintve, hogy egy csomag mogyoró várakozott sürgős felhasználásra. Előbb meg is pirítottam egy száraz serpenyőben, majd konyharuhával ledörzsöltem a barna héját is, csak ezután kezdtem el megolvasztani a cukrot. A cukor megolvasztásának többféle iskolája van, az biztos, hogy ha kevergetni kezdjük, akkor csomós lesz, ha meg nem kevergetjük, akkor a széle már megég, középen meg még semmi. Célszerű talán kevés vizet adni hozzá az elején. Amikor már szép barna lett a karamell akkor belekevertem a mogyorót, majd egy olajozott sütőlapra kanalaztam az egészet. Hagytam teljesen kihűlni, majd mozsárban összetörtem. Nem kell porrá zúzni!
Az időközben duplájára kelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, és kinyújtottam, kb. 25x50 cm-es téglalappá. Kézzel rásimogattam a vajat, majd rászórtam a grillázst. A szélesebb oldal mentén feltekertem a tésztát, és a tekercset 12 (nagyjából) egyforma darabra vágtam (először ketté, aztán megint, és a kapott darabokat háromfelé), majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kis csigákat, egymástól tisztes távolságra. Letakarva még kb. 20 percig pihentek, azután előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsültek.
Figyelem! A grillázs kicsit megolvad, és a sütik alja kicsit ragacsos lesz, így csak és kizárólag a barna színű sütőpapírral próbálkozzunk, a hagyományos fehérrel nem szabad!!! Ennek hiányában vaj + liszt, és sütés után rögtön fel kell lapátolni a csigákat a tepsiről, különben odakötnek!