Azt hiszem sikerült darázsfészekbe nyúlnom szombat délután. A lehető legpocsékabb őszi időjárás közepette úgy éreztem, hogy sürgősen vigasztaló kelt tésztára van szükségem. Rövid fejtörés után el is döntöttem, hogy darázsfészek lesz vanília sodóval. Az egyetlen szerencsém ezen a borzalmas napon az volt, hogy a római cseréptálam ősrégi receptes füzete alapján dolgoztam, és a tál megmentette, amit menthető volt az áramszünet közepette. Sajnos a tészta némileg túlkelt, így nem sikerült elérnem azt az állagot, amire vágytam, de legalább nem a kukában végezte az egész a majd 40 perc áramszünet következtében.
Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt, 30 g friss élesztő, kb. 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek nádcukor, csipet só, 3 tojássárgája, továbbá vaj a tál kikenéséhez.
Hozzávalók a töltelékhez: 100 g vaj, 100 g cukor, 150 g darált dió, 50 g mazsola, 2 dl tej.
Ügymenet: a robotgép táljába szitáltam a lisztet. A közepében kialakított mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, rászórtam egy kevés cukrot, ráöntöttem egy kevés langyos tejet és letakarva kb. 15 percig pihentettem, amíg az élesztő kissé felfutott. Ezután hozzá adtam a maradék cukrot, tojássárgáját, sót és annyi tejet, hogy ne legyen túl lágy a tészta. A gép 7-8 perc alatt elvégezte helyettem a piszkos munkát, de azért még kézzel is igazítottam rajta egy kicsit. Letakartam, majd kb. egy órát pihentettem, amíg a duplájára nem kelt.
Közben a töltelékhez picit megpirítottam a diót és ledaráltam. A vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzá adtam a diót és a mazsolát is, sőt bevallom, én egy evőkanál rumot is locsoltam bele. A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd négyfelé vágtam. A darabokat kb. 10x30 cm-es téglalappá nyújtottam, mindegyik darabra rákentem a töltelék ¼-1/4 részét, feltekercseltem, majd éles késsel kb. 3 centis szeletekre vágtam. A kis tekercseket leraktam a kivajazott tálba, ráöntöttem a langyos tejet, lefedtem az edényt és betettem a sütőbe. A római cseréptálnak (Römertopf) a sütőt nem kell előmelegíteni (viszont a tálat sütés előtt 15 percig hideg vízben kell áztatni!) így hideg sütőbe toltam be az edényt és az előírásnak megfelelően 1 órára állítottam be a műszert. A valós sütési időt számolja ki a T. Áramszolgáltató!!! Én az utolsó 10 percben levettem a tál tetejét, hogy kapjon egy kis színt a sütemény teteje.