Még a szeptemberi 50%-os alexandrás akcióban pottyant a kosaramba Paul Gayler Vegetáriánus ételek című könyve. Én egyelőre csak látens vegetáriánus vagyok, de egyre jobban érdekelnek a változatos, ízletes zöldséges ételek, így azután nagyon megörültem ennek a remek vásárnak.
Csodás fotók és izgalmas receptek tárháza ez a könyvecske (sajnos azonban a fordítással néhol meggyűlik a bajom). Először ezt a gombás finomságot próbáltam ki, amivel szerencsére az egész család elégedett volt. Bevallom, azért kicsit aggódtam, hogy mit fognak szólni a zöld nokedlihez, de hála az égnek nem emeltek kifogást ellene. Pár apróságon változtattam csak igazodva a lehetőségeimhez.
Hozzávalók a gombához: 600 g vadgomba keverék (én végül fehér és barna csiperkét, laskagombát, vargányát és lilapereszkét használtam), 2 ek olívaolaj, 1 ek pirospaprika, 2 kis fej vöröshagyma finomra vágva, 1 ek fehér balzsamecet, 100 ml száraz fehérbor, 250 ml tejszín, 100 ml zöldségleves, 8 apró ecetes uborka vékonyan felszeletelve, 1 tk dijoni mustár, só, bors.
Ügymenet: a gombákat megtisztítottam és nagyobb darabokra vágtam. Megszórtam a pirospaprika felével és megsóztam. Serpenyőben felforrósítottam az olívaolajat, rádobtam a gombát, és 1-2 percig pirítgattam benne. Hozzáadtam a hagymát és további 1-2 percig pirítottam együtt, majd kiszedtem a gombát egy tányérra. A serpenyőt visszatettem a tűzre, beleöntöttem az ecetet és a bort, felforraltam. Hozzáadtam a levest és a tejszínt, majd addig főztem nem túl nagy lángon, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödött. Ekkor belekevertem a mustárt, az uborkát, és a maradék paprikát. Belekevertem a gombát, sóval, borssal ízesítettem és összemelegítettem.
Hozzávalók a spenótos galuskához: 150 g konyhakész spenót, 3 egész tojás, 350 g sima liszt, ¼ tk sütőpor, víz, só, bors, szerecsendió, 2-3 dkg vaj.
Ügymenet: a spenótot egy villa segítségével összedolgoztam a tojásokkal. A lisztet egy tálba szitáltam, hozzá öntöttem a spenótos keveréket, sóztam, majd a vizet lassan adagolva igyekeztem elérni az ideális nokedli állagot. Forrásban lévő, sós vízbe szaggattam és kifőztem. Közben egy lábasban felforrósítottam a vajat, és erre szedtem ki a kis marslakó színű galuskákat. Legvégül egy pici borssal és szerecsendióval szórtam meg.