Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Nanterre-i briós

Nanterre-i briós

›
Nanterre-i briós

2008/10/30 : chilii Szólj hozzá!

Nem is tudom hogyan mondjam, de ez a recept nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Azért beírom, mert hátha másnak meg pont bejön. A helyzet az, hogy a recept a Szakácsok könyvéből való, és maga a Möszöjö jegyzi, nyilván ezért vártam tőle sokat. Az is lehet persze, hogy az igazi briós ilyen, csak nekem a briós azt a gyermekkori, csiga alakú, cukorral meghintett dologot jelenti. Persze sejthettem volna, hogy attól a 25 g cukortól nem lesz ez édes, de hát hol jövök én ahhoz, hogy a Möszöjövel vitába szálljak? (Egyébként mások nem panaszkodtak, vagy legalábbis nem mertek).

Nem is tudom hogyan mondjam, de ez a recept nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Azért beírom, mert hátha másnak meg pont bejön. A helyzet az, hogy a recept a Szakácsok könyvéből való, és maga a Möszöjö jegyzi, nyilván ezért vártam tőle sokat. Az is lehet persze, hogy az igazi briós ilyen, csak nekem a briós azt a gyermekkori, csiga alakú, cukorral meghintett dologot jelenti. Persze sejthettem volna, hogy attól a 25 g cukortól nem lesz ez édes, de hát hol jövök én ahhoz, hogy a Möszöjövel vitába szálljak? (Egyébként mások nem panaszkodtak, vagy legalábbis nem mertek)

A Nanterre-i brióshoz a könyvben szereplő brióstésztából  1/4 adagra van szükség, meg egy 18 cm-es dobozformára. Nos nekem csak 25 cm-es van, meg gyébként sem látok hozzá negyed adagnyi tésztákhoz, úgyhogy fél adagot dagasztottam. Kb. a 2/3 része került a szögletes sütőformába, a maradékból pedig apró  golyókat formáltam és a papírkosárkával bélelt muffintepsiben  sütöttem meg őket. Mazsola elvileg csak az apró briósba kellett volna, de én szeretem a mazsolát, így az egész tésztába tettem.

brios.jpg

Hozzávalók: 250 g liszt, 1/2 csomag szárított élesztő, 25 g porcukor, 3 nagy tojás, 1 csapott tk só, 200 g szobahőmérsékletű vaj. A lekenéshez még  1 tojás.

Ügymenet: a lisztet, az élesztőt és a cukrot a robotgép táljába szitáltam, majd hozzáadtam 2 tojást. Elindítottam a dagasztást és amikor már elkezdett összeállni, hozzáadtam a megmaradt tojást is. Amint a tészta elvált az edény falától, hozzáadtam a vajat és a sót. Addig járattam a gépet, míg a tészta ismét elvált az edénytől. Kikapcsoltam a gépet, és kézzel még igazgattam egy kicsit. Kevés lisztet szórtam a kelesztőtál aljába, beletettem a tésztát és szobahőmérsékleten a duplájára kelesztettem. (ez kb. 2 óra) A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítottam, kézzel ismét átdolgoztam, majd ismét a kelesztőtálba került, és ment a hűtőbe másfél órára.

Az újból megkelt tésztát átdolgoztam és kétfelé osztottam 1/3-2/3 részre osztottam. A nagyobb részből 5 kis hengert formáztam és a kibélelt dobozformába tettem. Ollóval keresztben bevágtam minden darabot.

A kisebb részből 10 golyócskát formáztam, ezek a muffintepsibe kerültek.

Langyos helyen addig pihentettem a formákat, amíg a tészta ismét a kétszeresére kelt.  Enyhén felvertem a tojást és ecsettel bekentem a briósok tetejét. e

Előmelegített, 180 C fokos sütőben sütöttem, a kicsiket 20, a nagyot 25 percig. Az én sütőm elég széles, így egyszerre befért mind a két forma.

Vajjal és lekvárral ettük.

 


Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr913424362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard