Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Mandulás kalács

Mandulás kalács

›
Mandulás kalács

2008/11/18 : chilii Szólj hozzá!

Nem, nálam nincs karácsonyi hangulat!!! Bármekkora karácsonyi láz is tomboljon a gasztroblog szférában, nálam nincs karácsonyi hangulat!!! Mindössze adventi hangulat van. Vagy mikulásos. De semmiképp sem karácsonyi.

Az úgy volt, hogy mikor vagy két hete takarítottam, a kezembe akadt az alant megtekinthető Mikis bögre. Ez eddig nem volt tudomásom e bögre létezéséről, de amint megláttam a tálalószekrény mélyén, tudtam, hogy nekem ebből kell innom ezután a forralt borocskámat. Mert ebben a didergető hidegben semmi sem melegíti fel jobban a fázós lábujjaimat, mint egy bögre fűszeres forralt bor.

És hogy hogyan kerül képbe itt a kalács? Tavaly azt találtam ki, hogy advent minden vasárnapjára sütök egy kalácsot. Készült is egy mogyorós, aztán egy mákos, de ahogy közeledett az ünnep, elsodortak az események és végül az utolsó kettő elmaradt. Most, hogy vasárnap olyan nagyon csúnya, ködös, szottyos hideg volt, és a lábujjaim annyira átfagytak kutya sétáltatás közben, eszembe jutott ez a kalácsos dolog, meg hogy amúgyis mindjárt itt az advent, és érzetem, hogy kalácsot kell sütnöm.

mandulas_kalacs.jpg

Hozzávalók a kelt tésztához: 350 g liszt, 20 g élesztő, 125 ml langyos tej, 50 g olvasztott vaj, 40 g cukor, csipet só, 1 tojás + még 1 a bekenéshez.

Hozzávalók a mandulás töltelékhez: 200g hámozott, darált mandula, 75 ml víz, 75 g cukor, reszelt narancshéj.

Ügymenet: az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe, adtam hozzá egy csipet cukrot és langyos helyre tettem dolgozni. Amíg az élesztő beindult, addig a dagasztógép táljába szitáltam a lisztet, beleszórtam a cukrot, a csipet sót, beleütöttem a tojást. A már láthatóan beindult kovásszal és az olvasztott vajat is beleöntöttem, bekapcsoltam és hagytam, hogy a gép elvégezze a munka oroszlánrészét. Lefedve, langyos helyen kb. 1 órát pihentettem, amíg a tészta kb. a duplájára kelt. 

A töltelékez a vizet és a cukrot együtt felforraltam, ráöntöttem a mandulára, hozzáadtam a reszelt narancshéjat és jó alaposan elkevertem és hagytam kihűlni.

Amikor megkelt a tészta lisztezett tálra borítottam, finoman átdolgoztam és téglalap alakúra nyújtottam. A téglalap közepére igazgattam a tölteléket, majd a tészta szélét a töltelék két oldalán 2 cm-enként rézsútosan bevagdostam egy pizza szeletelő készségemmel. A tésztacsíkokat egymásra hajtogattam. Felül kezdve, felváltva egyet jobbról, egyet balról hajtottam a töltelékre, a végét pedig összenyomtam, hogy nehogy meglóghasson belőle a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsire ügyeskedtem, majd lekentem egy felvert tojással és még kb. 20-25 percig langyos helyen kelesztettem. 190 C fokos sütőben 35 perc alatt sült meg.

Belátom, hogy ezt a hajtogatási technikát még tökéletesítenem kell.
 

A tészta receptje A világ 100 legjobb receptje - Sütemények című könyvből való, a töltelék pedig anyukám verhetetlen bájgli töltelék receptje. 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pizzoccheri alla valtellinese Pizzoccheri alla valtellinese
  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Sertéshús gesztenyével Sertéshús gesztenyével
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr913424357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard