Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Burgundi húsos, babos egytál (VKF! XXII)

Burgundi húsos, babos egytál (VKF! XXII)

›
Burgundi húsos, babos egytál (VKF! XXII)

2009/1/26 : chilii Szólj hozzá!

Nagyon megörültem a mostani VKF! kiírásnak, mert főleg ilyenkor télen imádom azokat az ételeket, amiknek a hozzávalóit csak bedobálom a római tálba, betolom a sütőbe, és néhány óra múlva előhúzom a csodás ebédet, vacsorát. Külön szerencse, hogy a sütőnk dolga végeztével kikapcsol, így tehát akár el is mehetek otthonról, haza érve pedig ott vár a finom meleg étel a sütőben.

Egyik kedvencem ez a burgundi húsos babos tál, melynek az eredeti receptjét Lajos Mari jegyzi és egy régi Lakáskultúra újságban találtam rá (pontosabban az újság honlapján, de sajnos olyan régi, hogy már az archívumban sem találni). A hozzávalókat óvatosan a spájz/hűtő/hentes kínálatához szoktam igazítani, de azért lényegében ragaszkodni szoktam az eredetihez.

Márpedig ehhez oldalas kell! Belátom nem könnyű szép húsos, sovány oldalast találni, nem árt szépen nézni a hentesre. Egyébként pedig igenis, egy malac nem csak karajból meg szűzpecsenyéből áll! Vannak más ízletes részei is, melyeket érdemes kipróbálni. Nagyon nem értek egyet azokkal a nézetekkel, hogy „oldalas: pfúj, azt nem szeretem”, meg azzal sem, hogy az ilyen részeket egyesek turkálják, piszkálják a tányéron! Nagyon tetszenek viszont pl. az igazi olasz konyha minden részt felhasználó nézetei. A témában ajánlom mindenki figyelmébe az Ennivaló Itália című rendhagyó útikönyvet. További hozzávaló a füstölt hús. Eredetileg füstölt comb szerepelne, de ezen nem szoktam fennakadni. Ami épp jól néz ki a hentesnél, azt szoktam megvenni. Ha tarja, akkor azt, de most épp ebből is az oldalas volt a legjóképűbb.



Hozzávalók most éppen:
300 g nagyobb szemű fehérbab, kb. 300 g sárgarépa, kb. 100 g zellergumó, 4-5 szem apró krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kb. 700 g sovány sertés oldalas, 400 g füstölt sertés oldalas, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 100 ml száraz vörösbor, 100 ml víz, 2 babérlevél, só, bors, kakukkfű, borsikafű.

Ügymenet: előző este beáztattam a babot. Szükség szerint a füstöltet is be kell áztatni, meg szoktam kóstolni, hogy mennyire sós, és ez alapján szoktam döntetni.

Másnap először is hideg vízbe áztattam a római tálat. Az oldalast lemostam, hogy az esetleges szilánkok eltávozzanak, megtörölgettem, majd a csontok mellet szépen feldaraboltam. A zöldségeket megtisztítottam, a répát és a hagymát karikára vágtam, a zellergumót apró kockákra, a fokhagymát pedig finomra vágtam.

Egy nagy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítottam a húst minden oldalán, majd a római tál aljába helyeztem. Ráfektettem a füstölt húsokat, majd ezekre terítettem a lecsöpögtetett babot. A serpenyőbe tettem még egy kevés olajat és 2-3 percig kevergetve megpirítottam benne a zöldségeket. Ezeket ráöntöttem a bab tetejére, majd a visszamaradt zsiradékhoz öntöttem a paradicsompürét, bort, sót, borsot, kakukkfüvet, borsikafüvet, babérlevelet, vizet és kissé beforraltam. Beleöntöttem a folyadékot a római tálba, lefedtem és betoltam a hideg sütőbe.

A sütőt 190 C fokra állítva bekapcsoltam, hogy szép egyenletesen melegedjen fel az edény, nehogy megsérüljön. Kb. 2-2,5 óra szükséges ahhoz, hogy a bab megpuhuljon. A kis kockára vágott krumplit, ami egyébként az én találmányom benne, egy óra elteltével szoktam az edénybe szórni.

Egy nagy hibát azért elkövettem, a fényképezőgépemet az irodában felejtettem, ez a kép a telefonommal készült, olyan is.

 
 
 
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone
  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr73424346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard