Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Diós, rozsos, kovászos kenyér

Diós, rozsos, kovászos kenyér

›
Diós, rozsos, kovászos kenyér

2009/3/25 : chilii Szólj hozzá!

Ez már megint egy Eszter féle klón kenyér, kisebb változtatásokkal. A legfontosabb, hogy rozsliszt is került bele és persze a finom, enyhén megpirított dió darabkák. Nagyon szeretem a diós kenyereket! Sajthoz a legfinomabbak, de azért a kacsazsírban lesütött/eltett kacsamájhoz is remekül passzolt.


Hozzávalók: 600 g liszt (pl. BL 80-as kenyérliszt), 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 200 ml joghurt, 250 ml langyos víz, 200 g kovász, 1 evőkanál búzasikér, 1 csomag (7g) szárított élesztő, 2 kávés kanál méz, 1 evőkanál só, 1 nagy marék dió, 1 evőkanál köménymag.

Ügymenet: először is a diót száraz serpenyőben kissé megpirítottam, deszkára borítottam és egy nagy késsel durvára daraboltam. Az élesztőt egy bögrében elkevertem a vízzel és a mézzel, majd félre tettem, hogy amíg a többi hozzávalót méricskélem, addig szépen beinduljon. Egy jó nagy tálba mértem a lisztet, és mivel a kovász és joghurt kicsit hideg volt, a lisztet meglangyosítottam egy picit a mikróban. A langyos liszt közepébe fúrt mélyedésbe öntöttem a kovászt, a joghurtot, beleszórtam a sikért és a sót meg a köménymagot. Amikor az élesztő láthatóan beindult, ezt a keveréket is a tálba öntöttem. Elkezdtem összegyúrni a tésztát, majd amikor már kezdett összeállni, akkor a gyúrótáblára borítottam és alaposan kidagasztottam, a vége felé belegyúrtam a diót is. Ezt a kenyeret én mindig kézzel dagasztom, ha már bíbelődtem a kovászommal, akkor megadom a módját. (kifejezett terápiás tevékenység egyébként).

A tésztát visszatettem a megtisztogatott, liszttel behintett tálba és kb. 1-1,5 órát hagytam pihenni langyos, huzatmentes helyen (konkrétan a cserépkályha tetején, de még nem volt begyújtva aznap, úgyhogy épp csak langyos volt).

A duplájára kelt tésztát ismét átgyúrtam, formáztam, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyeztem, letakartam egy tiszta konyharuhával és ment vissza pihenni még egy jó fél órát, amíg ismét láthatóan megkelt. Hogy ez alkalommal lyuk legyen a közepén, egy nagyobb átmérőjű kör alakú szaggatót tettem a kör közepére. A sütőt 200 C fokra melegítettem elő és az aljában elhelyeztem egy forró vízzel teli csészét. Kb. 45-50 percig sült, az utolsó 10 perc eltelte előtt még egy vizes ecsettel átkentem, hogy szebb, pirosabb és ropogósabb legyen a héja.  

Lehet, hogy már Eszter sem ismerne rá, de azért én még mindig fontosnak tartom megjelölni a forrást.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Fetás brokkoli fasírt Fetás brokkoli fasírt
  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Torta gianduia piemontese Torta gianduia piemontese

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr703424337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard