Amióta felfedeztem ezt a kertemben rejlő kincset, minden évben kipróbálok belőle valami újat. Ezúttal erre az egyszerű de nagyon finom süteményre került sor, ami inkább kevert tészta, mint piskóta, de mit tegyünk, a 101 torta és finomság című könyvecskében ezen a néven szerepel. Elsőre kicsit soknak tűnt a szükséges cukor, de sajnos a rebarbara megkíván ennyit.
Hozzávalók: 350 g megtisztított rebarbara 4 cm-es darabokra vágva, 200 g nádcukor, fél narancs finomra reszelt héja és leve, 140 g puha vaj, 2 tojás felverve, 1 teáskanál sütőpor, 85 g liszt, 100 g őrölt mandula.
Továbbá a tetejére: 25 g olvasztott vaj, 25 g nádcukor, fél narancs reszelt héja, 50 g szeletelt mandula.
Ügymenet: először is az előkészített rebarbarára szórtam 50 g cukrot és a narancshéjat majd félretettem 1 órácskára, hogy szépen összeérjen, időnként átforgattam.
A vajat habosra kevertem a maradék cukorral (150g), majd beledolgoztam a tojásokat, azután a lisztet, a mandulát és végül a narancslevet. A kész masszát egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos formába simítottam, elrendeztem a tetején a lecsöpögtetett rebarbarát és a 190 C fokra előmelegített sütőbe toltam. 25 peercig sütöttem így, közben összekevertem a tetejére való mandulát, narancshéjat, cukrot és olvasztott vajat, majd óvatosan kivettem a sütőből a formát és a tetejére kanalaztam a mandulás cuccot. Még kb. 25 percre visszatettem a sütőbe, de a hőfokot levettem 180 C fokra. Sütőrácson hagyta kihűlni, és bevallom szokás szerint csak a fotómodelleket porcukroztam.
További rebarbarás receptjeim
Némi tudományos ismeret a rebarbaráról