Még a nyáron kaptam Pirostól egy üvegcse medvehagyma pestot. Gondosan elhelyeztem a hűtőszekrényben, aztán kicsit megfeledkeztem róla. Néha ugyan bevillant, hogy kezdeni kellene vele valamit, de ami késik jó helyen van! Néhány hete beszélgettünk az index spektrumos topicjában a Duna tévé Ízőrzők című műsoráról, és a benne szereplő medvehagymás pogácsáról. Akkor már körvonalazódott is az én pestom felhasználási területe. Az Ízőrzőket egyébként szívből ajánlom mindenkinek, a műsor receptjei pedig a neten is megtalálhatók. Én végül elsőre TTAMAS kolléga receptjét próbáltam ki a topicból, legközelebb jön a tévés recept.
Hozzávalók: 250 g vaj, 250 g liszt + még egy kevés a nyújtáshoz, 250 g túró, só, 2 evőkanál medvehagyma pesto, 1 kávéskanál ( 5 ml) szárított élesztő, 50 ml tej.
A tetejére: 1 tojás, reszelt sajt, tökmag.
Ügymenet: az élesztőt megfuttattam a langyos tejben, összekevertem a vajjal, túróval, liszttel, pestoval, ízlés szerinti mennyiségű sóval. A sok vaj miatt gyorsan kell dolgozni, én végül a robotgép dagasztó pálcáját választottam. Fél órát pihentettem a konyhapulton, ezután jól beliszteztem a deszkát, és téglalap alakúra nyújtottam a tésztát. Képzeletben három részre osztottam a téglalapot, a felső részét ráhajtottam a középső részre, majd az alsó végét is felhajtottam - mintha csak egy levelet hajtogatnék bele egy hosszúkás borítékba – majd az így kapott rudat ugyanígy három részre osztottam és összehajtogattam. Folpackba csomagolva betettem a hűtőbe fél órára, azután még kétszer megismételtem a hajtogatást és a pihentetést. Ezután fél centi vékonyra nyújtottam a tésztát, bekentem az enyhén felvert tojással, megszórtam a reszelt sajttal. Pizza vágóval kis kockákra szabtam a tésztát, tepsire rendeztem tisztes távolban egymástól őket, majd a teljesítési segédem mindegyikre nyomott pár szem tökmagot. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sült meg, és fénysebességgel tűnt el.