Hú ez nagyon jó volt! Tapasztalataim szerint nálam valamiért az édes szekció az olvasottabb, de ezt a receptet szívből ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan szereti a marhahúst! Aki meg nem, az magára vessen, nem tudja miből marad ki! A marhapörköltet is elég jól főzöm állítólag, de ez valami mesés volt, a hús vaj puhára párolódott az üvegecske vörösborban, a fűszerezése pedig…, észre sem vették azt a rudacska fahéjat :). Azért volt egy kis pánik, mert a hozzávalók listáját kétszer is ellenőriztem ugyan, de a 24 órás pácolódáson valahogy átsiklottam, ebédnek meg lenni kellett, mert követelték, úgyhogy végül csak 2 órát töltött a hús a borfürdőben.
Hozzávalók a raguhoz: 1,5 kg marhahús, lapocka vagy tarja, 5 cm nagyságú darabokra vágva, 2 közepes fej hagyma felaprítva, 6 gerezd fokhagyma összenyomva, 2 megtisztított sárgarépa átlósan felkarikázva, 1 üveg vörösbor, 2 ág kakukkfű, 1 ág rozmaring, 2 babérlevél, 6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 3 evőkanál olívaolaj, 75g pármai sonka felkockázva (nekem most feketeerdei sonkám volt), egy marék fekete olajbogyó, 1 evőkanál burre manié (vaj és liszt azonos arányban összedolgozva).
Ügymenet: A felkockázott húst a répával, hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel egy nagy tálba tettem, leöntöttem a vörösborral és 2 órán keresztül pácoltam (eredetileg 24 óra).
A pácolási idő eltelte után a húst leszűrtem, de a páclét félre kell tenni! Egy nagy edényben megforrósítottam egy kanál olívaolajat, és beledobtam a hús felét, sóztam, borsoztam és addig kevergettem, amíg minden oldala megpirult egy kicsit, kiszedtem. Újabb kanál olajat tettem a serpenyőbe és megpirítottam a hús másik felét is, ezt is kiszedtem. Megint olajat öntöttem a serpenyőbe, és beletettem a sonkát, kis idő múlva pedig a hagymát meg a répát, ezeket is pirítottam pár percig.
Visszatettem az összes húst a lábasba, ráöntöttem a páclét, hozzáadtam az olajbogyót, egy teáskanál sót és 20 tekerésnyi frissen őrölt borsot. Felforraltam az egészet, majd kis lángon 2-2 és fél óra alatt, időnként kevergetve puhára főztem a húst. Amikor a hús elkészült, a raguba kevertem a beurre maniét, és pár percig még kevergettem, amíg a mártás besűrűsödött.
Macaronade-dal tálaltam:
Hozzávalók: 500 g makaróni, 250 ml a hús szaftjából, 75 g reszelt parmezán.
Ügymenet: kifőztem a tésztát, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntöttem a felét. Rákanalaztam a szaft felét, megszórtam a sajt felével, majd rátettem a tészta másik felét, a maradék szaftot és sajtot, majd a sütőt grillre állítva pár perc alatt rápirítottam a sajtot a tésztára.
Recept: Rick Stein, Francia Odusszeia