Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Feketeribizlis csokoládétorta

Feketeribizlis csokoládétorta

›
Feketeribizlis csokoládétorta

2009/12/09 : chilii 1 komment

Adhattam volna fellengzősebb nevet is ennek a tortának (meg is érdemelné egyébként), mondjuk Créme de cassis torta, de én már csak ilyen földhözragadt vagyok. Jó ez nekem ilyen egyszerűen is, a belbecs itt a lényeg. Nagyon nem is ragoznám, ezt kóstolni kell. Egy érdekes dolgot emelnék csak ki, hátha ez a tipp jól jön majd másnak is. Kaptam az öcsémtől egy flakon formaleválasztót. Igaz nem most, és használtam is már, de most mondott egy új trükköt. A tortaformát kifújtam a sprével, majd beszórtam nagyon finom szemű kristálycukorral (nádcukorral). Ettől a sütemény felülete kicsit érdesebb lesz, és nem csúszik le róla olyan könnyen a csokoládé bevonat.



Hozzávalók a tortához: 


150 g étcsokoládé (én 70%-os csokoládét használtam)
100 g marcipán massza
6 tojás sárgája
160 g puha vaj
150 g liszt
3 evőkanál kakaó por
1 teáskanál sütőpor
80 g őrölt mandula
6 tojás fehérje
150 g cukor
1 csipet só
50 ml Créme de Cassis


Hozzávalók a töltelékhez:

100 ml Créme de Cassis
1 üveg feketeribizli lekvár (350 g)


Hozzávalók a csokoládé bevonathoz:

150 g étcsokoládé
100 ml víz
200 g cukor


Előkészítés: egy 26 cm-es tortaformát befújok formaleválasztóval, és megszórom nagyon finom szemű nádcukorral, ettől a csokoládé bevonat jobban megtapad majd a tortán. A csokoládét vízgőz felett megolvasztom, a tojásokat szétválasztom, a marcipán masszát durva reszelőn lereszelem, a sütőt 180 C fokra előmelegítem. 

Ügymenet: a vajat habosra keverem, egyesével hozzáadom a tojások sárgáját, a marcipán masszát, az olvasztott csokoládét és jó alaposan összedolgozom a keveréket. A lisztet elkeverem a sütőporral, kakaóval és az őrölt mandulával. A tojások fehérjét a csipet sóval és az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verem. A likőrt belekeverem a csokoládés vajas masszába, majd a tojáshab 1/3 részét is belekeverem. Innentől kézzel, egy hablapát segítségével felváltva keverem a lisztes keveréket és a tojáshabot a csokoládés masszához, vigyázva, hogy a tojáshab minél kevésbé törjön össze. A keveréket az előkészített tortaformába simítom, úgy hogy a szélén a hablapát segítségével kicsit felfelé húzom a masszát, hogy sülés közben ne púposodjon fel a tészta közepe. Az én elektromos de nem hőlégkeveréses sütőmben kb. 45-50 perc alatt sül meg, a végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. A kész süteményt néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra borítva hagyom teljesen kihűlni.

A kihűlt tortalapot tortafűrésszel 3 lapra vágom. A lapokat meglocsolom a likőr felével, a többit a lekvárhoz keverem. A lekvárból félreteszek egy keveset a bevonáshoz. Az alsó lapot megkenem lekvárral, ráhelyezem a középső lapot, rákenem a maradék lekvárt, ráhelyezem a tetejét. A félretett lekvárt rúdmixerrel simára dolgozom, majd bevonom vele a torta külsejét. Rövid ideig pihentetem, hogy a tészta magába szívja a lekvár.


A bevonat elkészítéséhez a vízből és a cukorból szirupot főzök, leveszem a tűzről, és hozzáadom az összetördelt csokoládét. Addig kavargatom, amíg a csokoládé felolvad és egységes massza lesz belőle.

Tudom, hogy a bevonat akkor lesz szép fényes, ha a csokoládét temperálják, de ez egy kis háztartásban, eszközök hiányában nehézségekbe ütközik. Én hideg vízfürdőbe állítottam az edényt, és folyamatosan kevergetve némileg visszahűtöttem a masszát, majd ismét felmelegítettem.

A folyékony bevonatot a torta közepére öntöm, majd egy széles pengéjű késsel elsimítom a torta tetején, illetve oldalán. A megmaradt csokoládé bevonatot papírtölcsérbe töltöm, és ezzel díszítem a torta tetejét.

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Lencse curry Lencse curry
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Szedres pite Szedres pite

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr393424305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.03.02. 12:00:03

tökéletes
Cassis et Chocolate
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard