Sült zöldségek lilában

Sült zöldségek lilában

Sült zöldségek lilában

Szerda este ázottan, fázottan értem haza, és jó kedvre csak az adott okot, hogy csütörtök-péntekre szabaddá tettem magam. Ennek egyik oka a birsalmasajt szerencsésen el is készült, sikerült megúsznom két kisebb vízhólyaggal.

Azonban szerda este találtam egy furcsa kis kupacot a konyha sarkában.

- ???
– Ez az idei céklatermés.
– Ez mind?
– Ja!

Bevallom, jobb időkben az ilyen méretű gubicsokat a tyúkoknak adtuk, de egy ilyen aszályos nyár után meg kellett becsülni azt a marék „bébi céklát”. Mivel a cékla erősen színez, én általában tartózkodom más összetevőkel való kombinálásától, de most ott lapulnak a pincében az ominózus lila répáim, amik ugye húslevesbe nem valóak, és további nézelődés után találtam még lila hagymát is. Több sem kellett, ezeket mind megpucoltam, nagyjából azonos méretűre daraboltam és sütőzacskóba dugtam őket. Isteni köret lett belőlük a csülök mellé.



Mogyorós-fahéjas csiga

Mogyorós-fahéjas csiga

Mogyorós-fahéjas csiga

Majdnem elfelejtettem ezt a mogyorós tekercset. Na jó csigát. Egy csiga recept mindig jól jön nem? És ez még fahéjas is! Volt. Két hete. Mivel már bőven benne vagyunk sajnos a fűtési szezonban, a cserépkályha teteje ideális hely a kelesztéshez.


Tudatos vásárló e vagyok?

Tudatos vásárló e vagyok?

Tudatos vásárló e vagyok?

Házi feladatot kaptam Cserkétől, aki azt kérdezte, tudatos vásárló vagyok é? Sok-sok kérdésre kellett felelnem, jó kis lecke volt. Elgondolkodtató.


1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Apukám mindig azt mondta, "akinek nincsen esze, legyen notesze!" A hűtőszekrény ajtaján van is egy mágneses jegyzettömb, ha valami kifogy, azt oda felvésem. Aztán szépen itthon hagyom. De legalább mások látják, hogy mit kell venni, és néha beszerzik. Vagy felhívhatom őket, hogy mit is írtam fel? Egyébként réges-régen olvastam egy szakácskönyv elején, hogy soha nem szabad éhesen menni bevásárolni. Amíg nem láttam ezt így leírva magam előtt, addig nem is gondoltam, hogy ez mekkora bölcsesség! Ugyanis ha éhes vagyok, akkor hajlamos vagyok sokkal több élelmiszert megvenni, mint amennyire szükségünk lenne.

 


2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

 Na ezt nem nekem kellene mondani, én ezzel tisztában lennék, de valaki tolmácsolhatná Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata részére, hogy hiába a drága piaccsarnok felújítás, ha nincsenek napijegyes asztalok odabenn a kistermelőknek, falusi néniknek bácsiknak, akkor a kutya sem fog oda járni a drága piaccsarnokba, és lám veszteséges lesz, és majd jól be lehet zárni a boltot. Miután parkolási lehetőség sincs földi halandó vásárlóknak, a horrorisztikus bérleti árak okán pedig a viszonteladók is méreg drágák, ugyan miért járnának az emberek a piacra? Ott a hiper-szuper, és ott még csak nem is csapnak a kezemre, ha válogatok. Valahol azt olvastam, hogy a piac a város tükre, nos mit lehet ehhez hozzátenni? Bezzeg a római piac, hmmm… néha még álmodom vele.


süti beállítások módosítása