Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Húsos derelye bakonyi mártással

Húsos derelye bakonyi mártással

›
Húsos derelye bakonyi mártással

2010/8/11 : chilii Szólj hozzá!

Az idei lekvárfőző projekt hasonló sikerrel zárult, mint a tavalyi, csak talán még többet ettem Lorienéknél, ki is lengett a mérleg rendesen, amikor hazaértünk. A közös főzőcske meghozta a kedvem a tésztagyúráshoz, úgyhogy talán gyakrabban fog ezután itthon is házi tészta kerülni az asztalra. Mostanában nem sokat főzök, az íráshoz meg még annyi ihletem sincs, de ezt a szombati ebédet mindenképp le kell jegyezzem. Egyrészt nagyon finom volt, másrészt ezt a receptet olyan régóta ki szerettem volna próbálni, hogy időközben el is veszett. Egy kis ovális alakú receptes füzetben volt (Sós főtt tészták címmel) amelyet teljesítési segédem többszöri felszólítás ellenére sem tudott előadni. Nem volt mit tenni, végül rákérdeztem egy fórumon, hogy nincs-e meg valakinek, s lőn, egy órán belül megkaptam, hálás köszönet érte. Itt-ott finomítottam, ízesítettem rajta, úgyhogy ez már egy egészen egyéni verzió! 




Hozzávalók a tésztához: 350 g liszt, 50 g durum búzadara, 4 tojás, csipet só, 1 evőkanál olívaolaj.

Hozzávalók a töltelékhez: 500 g kis kockára vágott sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék szárított vargánya, 50 g bacon, só, bors, 1 evőkanál libazsír, kis csokor petrezselyemzöld, 1 tojás.

Hozzávalók a mártáshoz: 330 g vegyes erdei gomba (fagyasztott), 1 marék szárított vargánya, 1 fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld, 1 pohár (350 g) tejföl.

Ügymenet: először feltettem a tölteléknek valót. Az apróra vágott hagymát aranyszínűre pároltam a libazsíron, hozzáadtam a fokhagymát, majd fél perc múlva a húskockákat is rádobtam. Fehéredésig pirítottam őket, majd kevés vízzel felöntöttem, beledobtam a szárított vagányát, sóztam, borsoztam, majd fedő alatt fél órát pároltam.

Eközben meggyúrtam a tésztát, folpackba csomagolva pihentettem, amíg ismét a töltelékkel foglalkoztam.

A húskockákat és a gombát szűrőkanál segítségével kiszedtem, az értékes szaftot pedig félretettem. A húst és gombát a baconnal együtt húsdarálóval megdaráltam. Kicsit hűlni hagytam a keveréket, majd hozzáadtam 1 felvert tojást és az apróra vágott petrezselymet, majd jól összekevertem az egészet.

 Újra elővettem a tésztát, kicsit átgyúrtam, és tésztagéppel kinyújtottam. Ekkor következett a kézimunka. Fogtam egy tésztacsíkot, az egyik felére, egymástól tisztes távolságban, teáskanállal adagolva felhalmoztam a tölteléket, a szélét vizes ecsettel bekentem, áthajtottam rá a tészta másik felét, kézzel jól lenyomkodtam a közöket, majd derelyevágóval feldaraboltam.




 Amíg a mártás készült, a derelyéket a gyúrótáblán hagytam pihenni. A mártás nem más, mint egy finom tejfölös gombapaprikás, amin picit csavartam. Pörkölt alapot készítettem, ehhez hagymát megdinszteltem az olajon, rászórtam a fűszerpaprikát, majd fölengedtem a töltelék párolása után megmaradt szafttal, ettől még ízesebb lett. Az alaphoz hozzáadtam a gombakeveréket és a szárított gombát, pár perc alatt összepároltam, ízesítettem, kevés liszttel sűrítettem, majd beledolgoztam a tejfölt, legvégül jött bele a petrezselyem. Ekkor kifőztem a derelyéket, és a gombapaprikással tálaltam.


Fenti mennyiség elvben négy adag, szerintünk azonban hat ember is simán jóllakik vele, egyébként 42 derelye készült. 

Ezt a receptet sok szeretettel ajánlom Marinak a Bakonyaljára!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Lencse curry Lencse curry
  • Fetás brokkoli fasírt Fetás brokkoli fasírt
  • Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria
  • Sertésszűz nyárson Sertésszűz nyárson
  • Rösti Rösti

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr243424288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard