Vége felé közeleg az őszibarack szezonja, de hála a széles fajtaválasztéknak, még most is érik barack, úgyhogy még nincs késő feltenni az idei nyár egyik legkedvesebb süteményét, az őszibarackos rétest. Gyors, nincs vele sok macera, és nagyon finom. Volt egy megérzésem, arról, hogy az amaretti keksz jól fog passzolni hozzá, és igen! Annak érdekében, hogy a gyümölcs ne áztassa el a rétestésztát, kell valami, ami felissza gyümölcs levét. Ehhez gyakran használnak zsemlemorzsát, de arra gondoltam, hogy kipróbálok valami mást. A mandulás keksz nagyszerűen illett az őszibarackoz, és sejtésem szerint szilvás réteshez is passzol, de az idén már nem lesz több szilvánk.
Hozzávalók: 1 csomag 12 lapos réteslap (még mindig a Spar sajátmárkása a legjobb), 6 db őszibarack, néhány szem amaretti keksz durvára törve, 12 mokkáskanál sötét nádcukor (muscovado), kb. 150 g olvasztott vaj.
Ügymenet: a barackokat kimagoztam, meghámoztam és szeletekre vágtam. A sütőt előmelegítettem 210 C fokra. A réteslapokat az általam nagyon megkedvelt háromszögformára hajtogattam, így 12 egyszemélyes rétesem lett, mely a sok réteg miatt sokkal ropogósabb maradt, mint a hagyományos rétesnél. Ehhez egy lapot megkentem az olvasztott vajjal, az egyik oldalról a tészta egyharmadát behajtottam középre, majd a másik egyharmadot rá, és ezt is bekentem vajjal. A tészta felső részére helyeztem pár őszibarack szeleteket, megszórtam őket a morzsával és 1 mokkáskanálnyi cukorral, majd a sarkát behajtottam derékszögben, azután addig hajtogattam, amíg elfogyott a tészta. A kis háromszöget sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és a tetejét is bekentem vajjal, majd ezt elismételtem még tizenegyszer. A sütőpapírból csak a barna színű használható, mert arra nem ragad rá a rétesből kicsurgó, karamellizálódó folyadék, és így a mosogatás is sokkal könnyebb. A rétes 210 C fokon kb. 20 perc alatt sül meg.
Hajtogatási útmutató Zsuzsannának:
1. A réteslapot a szemmel három részre osztjuk, az egyik széléről egyharmad részt behajtjuk középre, majd a másik széléről is az egyharmad részt behajtjuk közpére, így kapjuk meg a csíkot.
2. A csíkból az alábbi kép alapján hajtogatjuk a kis háromszögeket.