Valamikor a nagyapám kertjében állt egy fügefa. Vagy inkább bokor. Sajnos azonban itt észak-magyarországon nem érik be a füge. Télen csúnyán elfagy, tavasszal későn indul be, és így ősszel nincs termés, ezért aztán sokáig nem is találkoztam friss fügével. Ha mégis, akkor meg olyan drága volt, hogy süteményre nem is gondolhattam. Most azonban a véletlen utamba sodort fél kiló friss fügét, amiről azonnal tudtam, hogy ebben a régóta kiszemelt receptben fogja végezni.
Natúr görög joghurt nincs minden sarki közértben, de ez nem lehet akadály, ha már egyszer van fügénk! Kb. fél liter sima joghurtot (teljesítési segédem finom joghurtot készít házilag) sűrű szövésű textilen keresztül lecsöpögtettem és már kész is volt a sűrű, krémes görög joghurt.
Hozzávalók: 7 db friss füge, 3 evőkanál méz, 200 g puha vaj, 150 g porcukor, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 4 tojás szétválasztva, 225 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 250 ml görög joghurt.
Ügymenet: kivajaztam a 24 cm-es kapcsos tortaformát és az aljába sütőpapírt is tettem, majd a biztonság kedvéért a formát kívülről alufóliába csomagoltam. Ez utóbbi azért fontos, mert az ördög nem alszik, a gyümölcslé meg szivárog, azután a sütő alján szenesedik, szóval alufólia!
A fügéket megmostam és vastagon felszeleteltem, majd a forma aljában szorosan elrendeztem őket. Rájuk csorgattam a mézet és félretettem a formát.
A tésztához a puha vajat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a citrushéjakat, majd egyesével a tojások sárgáját. Egy másik tálba kimértem a lisztet, belekevertem a sütőport és a szódabikarbónát. A lisztes keveréket a joghurttal felváltva kanalanként adagoltam a vajas masszához, majd végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgattam a masszába. A tésztát a fügékre kanalaztam, majd betoltam a formát a 175 C fokra előmelegített sütőbe. Egy és negyed óra alatt sült meg. Az elkészült süteményt rácsra borítva hagytam kihűlni. Tálaláskor lehetne még mézet csurgatni rá, de szerintem elég édes lett így is.
Recept: Joanna Farrow - Zöldfűszerek a konyhában
Fügét mutatok!
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr113424279
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.