Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

VKF IX. Csirkemájas tészta, citromosan, fokhagymásan

VKF IX. Csirkemájas tészta, citromosan, fokhagymásan

›
VKF IX. Csirkemájas tészta, citromosan, fokhagymásan

2007/10/02 : chilii Szólj hozzá!

Amióta megkaptam a Szakácsok könyvét, azóta szemeztem ezzel a recepttel. A kilencedik forduló kiírását olvasva az első gondolatom ugyan egy másik májas étel volt, de végül úgy gondoltam, hogy itt a remek alkalom, végre kipróbálhatom ezt a finomságot.

A belsőségekkel egyébként elég viszonylagos a kapcsolatom, a májat (mindenfélét) pl. imádom. Meg is ijedtem egy kicsit, amikor DolceVitánál kiderült, hogy csak 10-14 naponta tanácsos májat fogyasztani! Szóval havonta csak kétszer, max. háromszor!!! A májon kívül igazából talán csak a csirkezúza pörkölt jöhet szóba, a többi ínyencséget én a magam részéről kihagynám. 

Tehát a csirkemájas tészta citromos-fokhagymás mártással tulajdonképp egyszerűen elkészíthető, kivéve ha az ember kezdő mazohista, és úgy dönt, hogy neki nem jó a bolti fodros papardelle, neki igenis friss tésztát kell gyúrnia! Ez kb. +1 óra az elkészítési időhöz. És ha ez nem lenne elég, akkor ott a máj sütése. Mert a máj ugye képes durrogni, meg puffogni, és köpködni, sőt a csirkemáj képes kiszaltózni is a forró olajból telifröcsögve a konyhát, úgyhogy egy fröccsenés gátló fedő szerintem nélkülözhetetlen, de ha valakinek van használható ötlete a csirkemáj megrendszabályozására, azt szívesen fogadom!

Kep_821.jpg

Hozzávalók: 1 citrom leve és vékony csíkokra vágott héja, 250g tisztított csirkemáj, 65 ml olívaolaj 100 ml csirke alaplé vagy víz, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 25g pecorino vagy parmezán sajt, 25ml tejföl, frissen őrölt szerecsendió, 200g friss tészta, napraforgóolaj a citromhéj sütéséhez, 1 ek durvára vágott petrezselyemzöld.

Ügymenet: A citrom héját lehámoztam az ezt a célt szolgáló célszerszámmal, majd kifacsartam a levét és ráöntöttem a héjcsíkokra. Legalább egy órát kell így eltölteniük édes, akarom mondani savanyú kettesben.

Addig vagy meggyúrjuk a tésztát, vagy felpolcolt lábbal, finom teát szürcsölve nézhetjük a tévét.

Amíg a víz felforr a tésztafőzéshez, addig egy serpenyőben nagy hőfokon megsütöttem a májat, két részletben, a fele olívaolajban.  Fontos, hogy nem szabad sokáig sütni, nem cipőtalpat szeretnénk tálalni! Kb. 2-3 perc kell ahhoz, hogy kívül barba, belül rózsaszín maradjon a csirkemáj. Védőfelszelelés erősen ajánlott.

A mártáshoz az alaplevet egy másik serpenyőbe öntöttem, felforraltam, majd hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, a sajt felét, a tejfölt, frissen őrölt szerecsendiót, fekete borsot és a maradék olívaolajat. Kevés citromlével tettem pikánssá a mártást, és addig főztem, amíg kellőképp besűrűsödött.

Az időközben felforrt vízben kifőztem a tésztát és leszűrtem.

Egy kisebb edényben felforrósítottam a napraforgó olajat, és beledobtam a lecsöpögtetett citromhéjat pár másodpercre, majd papírtörlőre szedtem.

Tálaláskor elrendezgettem a tésztát a tányéron, ráültettem a csirkemáj darabokat, rákanalaztam a szószt, megszórtam a maradék sajttal és petrezselyemzölddel, citromhéjforgáccsal.

Kellemes, pikáns étel. Ez a mennyiség előételként 4, főételként 2 adag, így én dupla mennyiséget készítettem.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Sertésszűz nyárson Sertésszűz nyárson

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr373424430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard