2006-ban elég sok hó esett, és volt mit lapátolni. Akkor próbáltam ki először ezt a kuglófot. Alapvetően kedvelem a hólapátolás nevű szabadtéri tevékenységet, nem szoktam kifogásokat keresve kibújni a feladat alól ha otthon vagyok. Egy dolgot nem szeretek csak, a letaposott, lefagyott jeges havat feltörni. Én a friss havat szeretem lapátolni. Ezt a süteményt pedig gyorsan ki lehet keverni, és mire az egész lépcsősorról ellapátolom a havat a kapuig, pont megsül. A finom fűszerektől és a méztől igazán téli, havas, hólapátolós hangulata van, az illata pedig belengi az egész házat. Érdemes valamilyen erős zamatú mézet használni hozzá.
Hozzávalók: 150 g vaj, 115 g világosbarna cukor, 175 g méz, 200 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál őrölt gyömbér, ½ teáskanál őrölt fahéj, ¼ teáskanál réti köménymag, ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 felvert tojás.
Ügymenet: a sütőt előmelegítem 190 C fokra. Kivajazom, lisztezem a kuglófformát. Egy lábasba teszem a vajat, a cukrot, a mézet és 1 evőkanál vizet. Kis lángon addig melegítetem, amíg a vaj és a cukor elolvad. Leveszem a tűzről, és 10 percig hagyom hűlni. A lisztet egy nagy tálba szitálom és belekeverem a fűszereket, a közepébe mélyedést nyomok, beleöntöm a mézes keveréket és a felvert tojásokat, és simára dolgozom az egészet. A masszát az előkészített formába öntöm. Kb. 50 perc alatt sül meg, tűpróba szükséges.
Recept: Fűszer enciklopédia