Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Szentgyörgyi palacsinta (majdnem vkf)

Szentgyörgyi palacsinta (majdnem vkf)

›
Szentgyörgyi palacsinta (majdnem vkf)

2009/3/17 : chilii Szólj hozzá!

Jó el vagyok maradva, de csak a munkára tudnék hivatkozni, az meg senkit sem érdekel. Pedig még a legutóbbi magos VKF-re is készültem, megsütöttem ezt a fantasztikus palacsintát, ami majd húsz éve szerepel a repertoáromon, de megírni nem maradt időm. Azt kell tudni róla, hogy isteni, és bár eredetileg mandulával készül, dióval is működik. Ki-ki ízlése, lehetősége és pénztárcája függvényében választhat, nálunk dió terem a kertben, így nekem többnyire ez a kézenfekvőbb megoldás.

Hozzávalók a palacsintához: az én klasszikus receptem a Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyvéből való: 5 dl tej, 2 tojás, 20 dkg liszt, 0,5 dl olaj, csipet só és csipet cukor. Ebből a mennyiségből nekem többnyire 20 db palacsinta szokott sülni, a „felesleges” példányokon osztozni szoktam szőrős négylábú barátaimmal. (némely tacskószerűek kifejezetten úgy tartják, hogy palacsinta nekik JÁR!)

Hozzávalók a Szentgyörgyi palacsintához: 16 db palacsinta, 50 g mazsola, rum, 60 g cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 80 g vaj, 100 ml tejszín, 100 ml tej, 50 g cukor, 80 g darált dió (vagy mandula), 3 tojásfehérje, 50 g cukor, néhány evőkanál sárgabaracklekvár.

Ügymenet: a mazsolát már jóval korábban beáztattam a rumba, hogy jól megpuhuljon. Kivajaztam egy jénai edényt. A kész palacsintákat négyesével egymásra helyezve feltekertem, levágtam a végeit és a tekercset négy egyforma darabra vágtam. A tekercseket vágott felükkel felfelé belerakosgattam a jénaiba. A levágott végeket vékony csíkokra metéltem és félretettem (ezen a ponton nagyon kell vigyázni, egyesek úgy gondolhatják, hogy ezekre a végekre semmi szükség, és egy óvatlan pillanatban egyszerűen eltüntetik).

A mártáshoz a tojások sárgáját habosra kevertem a 6 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadtam a puha vajat, majd a tejet és a tejszínt, a  diót, végül már csak fakanállal belekeverem a beáztatott mazsolát a rummal együtt (semmi sem veszhet kárba) és a palacsinta végeket. Ezt a szószt szépen rásimítottam a jénaiban elrendezett palacsinta tekercsek tetejére. 

Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a massza megszilárdult. Ez 180 fokon kb. 30-35 perc. Az utolsó 10 percben a tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű baracklekvárral. A tojáshabot a palacsinták tetejére halmoztam, majd az egészet visszatoltam a sütőbe még egy kicsit, hogy a hab megpiruljon egy kicsit a tetején. Ez még kb. 10 perc. Recept: valamikor a Planétás kártyák között találtam, ami mára sajnos elveszett, úgyhogy itt-ott már csak emlékeimre hagyatkozhatom.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Szedres pite Szedres pite
  • Sertésszűz nyárson Sertésszűz nyárson
  • Sertéshús gesztenyével Sertéshús gesztenyével

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr793424339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard