Jó el vagyok maradva, de csak a munkára tudnék hivatkozni, az meg senkit sem érdekel. Pedig még a legutóbbi magos VKF-re is készültem, megsütöttem ezt a fantasztikus palacsintát, ami majd húsz éve szerepel a repertoáromon, de megírni nem maradt időm. Azt kell tudni róla, hogy isteni, és bár eredetileg mandulával készül, dióval is működik. Ki-ki ízlése, lehetősége és pénztárcája függvényében választhat, nálunk dió terem a kertben, így nekem többnyire ez a kézenfekvőbb megoldás.
Hozzávalók a palacsintához: az én klasszikus receptem a Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyvéből való: 5 dl tej, 2 tojás, 20 dkg liszt, 0,5 dl olaj, csipet só és csipet cukor. Ebből a mennyiségből nekem többnyire 20 db palacsinta szokott sülni, a „felesleges” példányokon osztozni szoktam szőrős négylábú barátaimmal. (némely tacskószerűek kifejezetten úgy tartják, hogy palacsinta nekik JÁR!)
Hozzávalók a Szentgyörgyi palacsintához: 16 db palacsinta, 50 g mazsola, rum, 60 g cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 80 g vaj, 100 ml tejszín, 100 ml tej, 50 g cukor, 80 g darált dió (vagy mandula), 3 tojásfehérje, 50 g cukor, néhány evőkanál sárgabaracklekvár.
Ügymenet: a mazsolát már jóval korábban beáztattam a rumba, hogy jól megpuhuljon. Kivajaztam egy jénai edényt. A kész palacsintákat négyesével egymásra helyezve feltekertem, levágtam a végeit és a tekercset négy egyforma darabra vágtam. A tekercseket vágott felükkel felfelé belerakosgattam a jénaiba. A levágott végeket vékony csíkokra metéltem és félretettem (ezen a ponton nagyon kell vigyázni, egyesek úgy gondolhatják, hogy ezekre a végekre semmi szükség, és egy óvatlan pillanatban egyszerűen eltüntetik).
A mártáshoz a tojások sárgáját habosra kevertem a 6 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadtam a puha vajat, majd a tejet és a tejszínt, a diót, végül már csak fakanállal belekeverem a beáztatott mazsolát a rummal együtt (semmi sem veszhet kárba) és a palacsinta végeket. Ezt a szószt szépen rásimítottam a jénaiban elrendezett palacsinta tekercsek tetejére.
Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a massza megszilárdult. Ez 180 fokon kb. 30-35 perc. Az utolsó 10 percben a tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű baracklekvárral. A tojáshabot a palacsinták tetejére halmoztam, majd az egészet visszatoltam a sütőbe még egy kicsit, hogy a hab megpiruljon egy kicsit a tetején. Ez még kb. 10 perc. Recept: valamikor a Planétás kártyák között találtam, ami mára sajnos elveszett, úgyhogy itt-ott már csak emlékeimre hagyatkozhatom.