Mielőtt úgy tűnne, hogy én csak édességen élek, következzen végre egy fajsúlyosabb fogás. Még javában nyár volt, amikor belebotlottam az egyik áruházlánc akciós vaddisznó combjába. Gyorsan be is raktároztam belőle a fagyasztóba, mert valahogy a kánikulában nem kívántuk az ilyen nehéz ételeket. Most azonban, hogy az idő téliesre fordult, nagyon jól jött a készlet. Köretként pedig zsemlegombócot készítettem, ami épp aktuális a VKF e havi fordulójában.
Hozzávalók a pörkölthöz: 1 kg vaddisznó comb, vagy lapocka, 5-8 dkg libazsír, 4 közepes fej hagyma, 4 db zöldpaprika, 4 db nagyobb paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 5 dkg szárított vargánya, 4 gerezd fokhagyma, 4-5 db babérlevél, boróka bogyó és szegfűbors, frissen reszelt szerecsendió, 1-1 teáskanál kakukkfű, bazsalikom, majoránna, rozmaring, só, bors, fehérbors, 3dl száraz, testes vörösbor.
Ügymenet: Először is a szárított gombát beáztattam hideg vízbe. A hagymát és a zöldpaprikát apró kockára vágtam, és óvatosan megpirítottam a zsiradékon só nélkül. Hozzáadtam a kis kockákra vágott combot, és kevergetve fehéredésig pirítottam. Ekkor megszórtam a pirospaprikával, finoman sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomot, amivel gyakori kavarás mellett, lassú tűzön főztem kb. 45-50 percig. Időközben ügyelni kell rá, hogy az elveszített folyadékmennyiséget pótolni kell egy kevés vízzel. A bort ilyenkor még nem szabad hozzáadni, mert akkor a hús nem puhul meg karácsonyig sem.
Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadtam a darabos fűszereket enyhén megtörve egy teatojásban, hogy a végén könnyedén eltávolíthassam őket az ételből. Kicsivel később, mikor a hús már csaknem készen volt, hozzá adtam a szárított zöldfűszereket összemorzsolva, a zúzott fokhagymát , a reszelt szerecsendiót, majd a legvégén a gombát és a vörösbort. Ez utóbbi összetevőkkel 5 percnél tovább már nem szabad főzni, mert a vargánya érzékeny a túlzott hőkezelésre. Időközben elkészítettem a gombócokat is mellé. folyt.köv.
Ihlet: Bor és vad