Hahó, itt vagyok! Most, hogy a legfőbb akadály elhárult, ideje előhúzni valamit az elmúlt hetek terméséből. Igazság szerint a szép, napos, meleg áprilisi napok egyfolytában grillezni csábítottak, úgyhogy nagy gasztronómiai teljesítményekről nem számolhatok be, többnyire tarjaszeletek és kolbászok pirultak a faszénen, illetve a bográcsot is elővettem már egy kakaspörkölt erejéig.
No de itt volt ez a pástétom, ami annyira bejött, hogy biztosan nem utoljára készült! Legközelebb azonban biztosan teszek még bele egész zöldbors szemeket, és még apróbb kockákra vágom majd a húst. Friss, ropogós héjú kenyérrel és salátával, vagy akár kaláccsal is ehetjük, finom reggelire és vacsorára egyaránt, kellően vékonyra szeletelve pedig szendvicsbe is rejthetjük. Hűtőben akár 7 napig is elállna, bár erről nem sikerült meggyőződnöm. Nem mellesleg pedig igen kevés energia befektetést igényel.
Hozzávalók: 200 g megtisztított, apróra vágott csirkemáj, 250 g kockára vágott húsos szalonna, 200 g szeletelt húsos szalonna, 500 g apró kockákra vágott sertéscomb, 200 g darált sertéscomb, 4 db finomra aprított mogyoróhagyma (vagy egy csomó újhagyma vékonyan felkarikázva), 2 db felvert tojás, 1 csokor finomra aprított petrezselyemzöld, 4 szál friss kakukkfű, frissen őrölt bors, tengeri só.
Ügymenet: előmelegítettem a sütőt 160 C fokra, és elővettem egy kb. 22x11 cm-es tűzálló edényt (nagyanyai örökségem egy szép jénai edény, de ennek hiányában egy kisebb dobozformában is megsül), és kibéleltem a szeletelt szalonnával, úgy hogy a szeletek kicsit túllógjanak az edény oldalán, néhány szeletet félretettem a befedéshez.
Az összes hozzávalót egy nagy tálba halmoztam, alaposan összedolgoztam, majd az egész masszát belesimítottam a formába. Ráhajtogattam a kilógó szalonnákat, a félretett szeletekkel pedig befedtem a művet. Másfél órát sütöttem, majd 30 percig hagytam hűlni. Nagyon óvatosan leöntöttem róla a szaftot (amit gondosan lefagyasztottam, jól jöhet még).
Kartonból kiszabtam egy akkora darabot, ami pont illeszkedett a forma tetejére, és több réteg folpackba tekertem, majd a pástétomra tettem, erre jött pár doboz konzerv súly gyanánt, és két órán át sajtoltam, hogy tömör és szeletelhető legyen.
Recept: Joanne Harris, A francia piac