Régóta nézegetem már a különféle sajttorta recepteket, de eddig a sajtkrém ára elriasztott a kipróbálástól, mert ugye a legtöbb recept a klasszikus Philadelphia sajtkrémet ajánlja, ami a szükséges mennyiségben szinte megfizethetetlen. A magam részéről egy alapvető hozzávalót nem helyettesítek, inkább lemondok a projektről (pl. soha az életben nem vetemednék arra, hogy vajkrémből csináljak tiramisut, inkább ne egyek soha), nemrég azonban azt olvastam valahol, hogy az Aldiban van egy egész jó minőségű sajtkrém, megfizethető áron. Már csak el kellett zarándokolnom érte a város legszélére. A tipp bevált, köszönet érte bárkitől is származott, a 200 g-os doboz 215.-Ft volt ha jól emlékszem, és a torta nagyon jól sikerült, morzsa sem maradt belőle.
Hozzávalók: 250 g édes keksz (Győri zabpelyhes), 100 g olvasztott vaj, egy csipet mézes fűszerkeverék (elhagyható).
Hozzávalók a töltelékhez: 500 g lágy krémsajt (szobahőmérsékletű!), 150 g porcukor, 1 evőkanál vaníliaeszencia, 1 lime reszelt héja, 1 evőkanál limelé, 4 tojás.
Hozzávalók a tejfölös bevonathoz: 200 ml tejföl, 2 evőkanál limelé, 1 evőkanál vaníliás cukor.
Ügymenet: a kekszet apróra törtem – késes aprító hiányában egy nejlonzacskó és egy sodrófa is megteszi – majd alaposan összekevertem a fűszerrel és az olvasztott vajjal. Sütőpapírral kibéleltem egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, majd a kekszmorzsát egy evőkanál hátlapjával jó erősen odanyomkodtam a forma aljához és az oldalához, úgy, hogy legyen egy kis pereme. A 180 C fokra előmelegített sütőbe toltam 20 percre.
Ezalatt kikevertem a krémsajtot a cukorral, reszelt lime héjjal, vaníliával, limelével, majd legvégül egyesével hozzáadtam a tojásokat, úgy, hogy mindegyikkel alaposan eldolgoztam a masszát. A krémet a tésztakosárba öntöttem, majd visszatettem a sütőbe további 45 percre. Mielőtt lejárt a sütési idő, kikevertem a tejfölt a limelével és a cukorral. A tejfölös kencét rákentem a tortára, majd még 7 percre visszatettem a sütőbe. Jól behűtve, eperpürével tálaltam. Ehhez pár szem epret pürésítettem egy kevés cukorral.
Recept: Nélkülözhetetlen desszertek