Év végi összefoglaló II. Tökmagos pogácsa

Év végi összefoglaló II. Tökmagos pogácsa

Év végi összefoglaló II. Tökmagos pogácsa

Folyt.köv. A szilveszter nálunk hagyományosan csendes rendezvény, nem vagyunk azok a bulizós fajták. Az utóbbi években elszaporodott robbantgatásokat meg egyenesen gyűlölöm, a kutyákra gyakorolt hatását pedig mindenki megláthatja a hozzá legközelebb eső menhelyen! 

Hiába szervez a város szabadtéri bulit, a közelébe sem merek menni. Két éve egy barom viccesnek találta, hogy pezsgősüvegben robbantsa fel a petárdáit, mindezt közvetlenül mellettünk. Szerencsére időben észrevettük és nekünk nem esett bajunk. Így hát számunkra marad a tollasbál.

Szilveszterkor általában még tartanak a karácsonyi édesség készletek, vagy jobb esetben már elfogytak, minden esetre nagyon már senki sem kívánja őket. Ezért azután szilveszterre nálunk csak sós dolgok készülnek. Az idén kipróbáltam egy újdonságot, és teljesítési segédemmel sütöttünk egy kis sós perecet is. Ez utóbbi már szerepel a blogban. Napokig friss, ropogós marad és abszolút addiktív.

szilveszteri.jpg

Az újdonság pedig Millie tökmagos pogácsája volt. Első látásra is tetszett, ráadásul később láttam, hogy KicsiVú is kipróbálta, úgyhogy már csak a juhtúrót kellett becserkésznem hozzá.  

tökmagos pogi.jpg

Egy kis kiegészítést tennék csupán a recepthez. Millie azt írta, hogy 5 óra alatt sem kelt meg túlságosan a tésztája. 

Megjegyezném, hogy ha az ember lányának nem az ő joghurtja szavatossága kérdőjelezhető meg, hanem történetesen az utolsó, fiók mélyén lapuló 11 g-os élesztőjéről derül ki, hogy némileg megfeledkezett róla, nos akkor nem árt, ha a tejszínt szépen meglangyosítja és kipróbálja, hogy beindul-e még benne az élesztő. Jelentem szerencsés esetben igen!
 
Miután a többi hozzávalóm sem közvetlenül a hűtőből került elő, az én tésztám bizony kelésnek indult! Ez a körülmény akkor válik érdekessé, amikor is az ebéd előtt bedagasztott tészta az ebéd utáni csendes pihenő leple alatt indul be sunyi módon, és ezt csak akkor vesszük észre, amikor türelmetlen pulink és teljesítési segédünk tacskója már felvette a nyakörvét a sétához. Mit volt mit tenni, a tészta ment a hűvösre a pincelejáróba. Másfél órás sétánkat követően megállapíthattam, hogy a tészta épp a duplájára kelt. Egyebekben pont úgy jártam el, mint az az eredeti receptben olvasható. A pogácsa pedig nagyon finom!!!

Év végi összefoglaló I.

Év végi összefoglaló I.

Év végi összefoglaló I.


Először is ízekben gazdag boldog új esztendőt kívánok minden kedves megmaradt olvasómnak, aki még erre téved. Másodszor arra gondoltam, hogy ha már készült pár fotó, akkor gyorsan összefoglalom az év vége eseményeit.

Itt van mindjárt ez a pár mézes, ezekkel akartam kellemes ünnepeket kívánni.
mézes.jpg
Azután itt vannak az én  Angyalkám ajándékai.


angyalka.jpg



A süti csak addig bírta, amíg fel nem bontottam, azután fénysebességgel tűnt el. A könyvnek különösen örülök, a tapasok közös szenvedélyünk Kicsi Vúval. Szóval még egyszer nagyon köszönöm!

Az ünnepi menüről nem tudok sokat előadni. Fotózni nem volt lehetőségem, egyébként pedig a jó részük már szerepel a blogban. Ebben az évben igyekeztem a pihenésre koncentrálni (bár megmondom őszintén, hogy 24-én délelőtt azért voltak olyan kérdéseim, hogy 1. Ki találta fel a karácsonyt? 2. A többiek miért nem csapták agyon ott helyben?), így azután most nem volt új fogás az étlapon.

Szenteste napján
sertésszűz került az asztalra mézen karamellizált lilahagyma lekvárral. Karácsony első napján töltött káposzta volt a főfogás. Nálam ez évek óta cseréptálban készül a sütőben. Tekintve, hogy 26-án kirándultunk egy jót a kutyussal Bánkútra, hogy legalább egy kis havat lássunk, ismét a töltött káposzta került a tányérra. Nagyon élveztem a hosszú szünetet, szépen el lehetett osztani a fogásokat több napra, nem kellett azon aggódnom, hogy ránk romlik valami. Szombaton megsütöttem a kedvenc aszalt szilvával töltött dagadómat, párolt káposztával és krumplipürével. Ezt az ételt csak ilyenkor készítem, igazi ünnepi fogás, és én nagyon szeretem. (Az ellenzék meg le van szavazva.)

Sütemény fronton is igyekeztem mértéket tartani, figyelemmel a nehezen leadott kilóimra is. Teljesítési segédem sütött bejglit, mákosat, diósat és mandulásat. Szigorúan csak 1-1 tekercset. Nagyon finom lett, de már most fel kell jegyeznem, hogy jövőre a töltelékbe csak fele ennyi cukrot kell tenni. Két torta készült szokás szerint, egy ajándékba a párom anyukájának, és egy itthonra. Az ajándék torta nagyon jól sikerült. A piskótába belereszeltem két narancs héját, amitől isteni finom narancsos íze lett, bele pedig
ganache krém került, telitalálat volt! Itthonra csokis, meggyes torta készült, ami nagyon finom lett, csak az állagával volt némi gond. Valami rejtély folytán a krém nem szilárdult kellő mértékben, ezért aztán kizártam az erkélyre (macska és kutya biztos rejtekhely) ahol a fagypont körüli hőmérséklet sikeresen megakadályozta, hogy a fránya krém kifolyjon a tortából. Megjegyzendő, hogy ha a következő karácsonyon is csak ennyien leszünk, akkor itthonra elég a 18-cmes formában sütni!

folyt.köv.

 

süti beállítások módosítása